Je huis verwarmen met water uit de Oude Rijn?
Op 12 en 17 maart jl. zijn in de wijken Haagwegkwartier en Vreewijk de plannen gepresenteerd voor een duurzame vervanging van de huidige gasvoorziening: aquathermie.
Enthousiaste buurtbewoners uit beide wijken zijn gestart met de voorbereidingen om deze innovatieve warmtevoorziening te realiseren. Dit initiatief heeft inmiddels een naam gekregen: RijnWarmte.
Omdat de initiatiefnemers zoveel mogelijk wijkbewoners in een vroeg stadium willen betrekken, zijn de eerste plannen al gepresenteerd, ondanks dat er nog veel werk te verzetten is.
De eerste bijeenkomst vond op 12 maart plaats in het Haagwegkwartier, waar zo’n 35 wijkbewoners aanwezig waren.
Op 17 maart volgde Vreewijk met een opkomst van ongeveer 80 geïnteresseerden. Tijdens de bijeenkomsten is ook de nieuw op te richten coöperatie geïntroduceerd. De presentaties riepen veel vragen op, wat niet verrassend is gezien de complexiteit van de techniek en de omvang van het project.Hieronder de meestgestelde vragen en antwoorden.
Veelgestelde vragen
- Wat is aquathermie? Aquathermie is een techniek waarbij energie uit water wordt gehaald. Hiermee kunnen huizen verwarmd worden en kan warm water worden geproduceerd voor bijvoorbeeld douchen of baden. Voor onze wijken wordt onderzocht of het water uit de Oude Rijn geschikt is voor dit systeem. Hiervoor is een pompstation nodig, dat gepland staat op het parkeerterrein Haagweg.
- Hoe kan ik meedoen aan RijnWarmte?
Word lid van de coöperatie voor €10 per jaar.
- Zit ik ergens aan vast als ik me nu aanmeld?
Nee, aanmelden is geheel vrijblijvend. Pas in een later stadium is een definitieve keuze nodig.
- Hoeveel gaat het kosten? En hoeveel ben ik straks per maand kwijt?
Dat is nu nog niet te zeggen. Maar de kosten moeten wel ongeveer hetzelfde zijn als voor andere warmtevoorzieningen. De coöperatie zal daar heel transparant over zijn.
- Moet de gemeente niet met een duurzame oplossing komen?
Uiteindelijk moet heel Leiden van het gas af. Door zelf het initiatief te nemen, behouden wij de regie in plaats van de gemeente.
- Geeft het pompstation op het parkeerterrein Haagweg geluids- of trillingsoverlast?
Nee, we willen het pompstation ondergronds plaatsen.
- Kunnen huurders van Portaal en De Sleutels ook deelnemen?
Ja, zij worden benaderd via de huurdersverenigingen.
- Zijn er vergelijkbare initiatieven elders?
Ja, bijvoorbeeld in Amsterdam en Heeg (Friesland), waar men al vergevorderd is. De graafmachines staan daar klaar.
- Kan ik later alsnog aansluiten?
In principe wel, maar dit kan technisch uitdagend zijn vanwege de hoge temperatuur en druk.
- Zijn er veel aanpassingen nodig in de woning?
Dit hangt af van de woning. In de meeste gevallen wordt de cv-ketel vervangen door een even grote kast met een aanvoer- en afvoerleiding. De bestaande cv-leidingen blijven ongewijzigd.
- Wanneer kan RijnWarmte operationeel zijn?
Dit duurt naar verwachting minimaal 4 à 5 jaar.
Hoe nu verder?
Tijdens de bijeenkomsten konden wijkbewoners zich aanmelden als tientjeslid van de op te richten coöperatie. Dit is een belangrijke volgende stap, aangezien er juridisch nog veel geregeld moet worden. Een coöperatie zonder winstoogmerk waarborgt inspraak en samenwerking, wat essentieel is voor een project als RijnWarmte.
Houd de websites, nieuwsbrieven en flyers van de wijkverenigingen in de gaten voor meer informatie
Wil je alsnog tientjeslid worden?
Stuur dan een e-mail naar leden@rijnwarmte.nl. Via dit e-mailadres kun je je ook aanmelden als je mee wilt helpen met de organisatie.
Klik door op de presentatie