Wist u dat? Gedicht Zigzag, glimlach

De in 2012 opgeleverde woningen van Portaal (Potgieterlaan, Nicolaas Beetsstraat, Toussaintkade, Schimmelstraat, Van Lennepstraat e.o.), hebben op de brede witte gootlijst teksten staan. Wist u dat deze teksten een gedicht vormen van Tsead Bruinja? En dat hij de Dichter des Vaderlands was in 2019 en 2020? Een beroemdheid in de wijk dus!

Zigzag, glimlach: het volledige gedicht

DAG IK ZAG JE   ZAG JE MIJ   NAAR DEZE WOORDEN
KIJKEN LEZEN   STAREN IN DE TREIN


DAAR BEN JE   ZIGZAG   WAAR WAS JE   GLIMLACH
HIER BUITENSPORIG HINKELEN STRUIKELEN VALLEN STEPPEN
FOUTEN MAKEN VERGEVING VRAGEN   TEKENEN KLEUREN

ONDERTUSSEN   BLOEM VOUW ME OPEN
IN MIJN OGEN VOOR MIJN DEUR IN MIJN HUIS AAN MIJN TAFEL UIT MIJN OGEN VOOR ONZE DEUR IN MIJN ARMEN AAN DE TAFEL IN ONS BED IN ONS HUIS DOOR MIJN OGEN


SCHOUDER AAN SCHOUDER   KRIJTEN KRASSEN JE OGEN WASSEN
VLINDERS VERRASSEN


WITTE WATTENWOLKEN BEVELEN GEEF ACHT EN
KOM BUITEN SPELEN
BAL IN DE SLOOT VLIEGER IN DE BOOM JE LAARZEN VOL MET WATER


NIET OM VERGEVING MAAR OM RANJA VRAGEN KUSJE EROP
WINKELHAAK IN JE (NIEUWE) BROEK SCHAAFWOND OP JE KNIE


JIJ BEGINT JE BENT HALVERWEGE JE MOET DE HOEK OM
IK LOOP MET JE MEE HOUD JE HAND VAST LAAT JE LOS


OOK AL BEN JE HIER MAAR EVEN
WELKOM POSTBODE CHAUFFEUR PASSANT TIMMERMAN COLLECTANT


PLUK DE DAG MAAK EEN BOKKENSPRONG SCHUD JE VEREN
STA STIL BIJ JE GELUK EN PLUK DE NACHT


T LEVEN IS HENGELEN MET ENGELEN   GEDULD PUNT

HOE KLINKT THUIS   RITSELKRANT   VOGELGETJIRP  
ROMMELIG KOOKCONCERT


RUITERS GAARNE STAPVOETS   WITTE PAARDEN HALT HOUDEN
RIDDER AFSTAPPEN   KNIELEN MAG


INDIEN JE LANGS START KOMT OGEN DICHT VRAAG JE AF
IS DIT JE HAVEN IS DIT JE ZEE


EEN BEPROEFD RECEPT VOOR EEN GESLAAGDE BALKONSCENE
NEEM N HUNKERENDE DEERNE
EEN DOVE VADER EEN SPAANSE GITAAR
BRENG JE SERENADE OP SMAAK MET EEN HANDJE LOF
EN EEN MESPUNT LIEF
DIEN OP MET ZIELSVEEL GEDULD

schrijversbuurtFaro-IC4U_Leiden-169

Witte gootlijst

Op de in totaal 800 meter lange witte gootlijst staat het gedicht, dat de voorbijganger tot nadenken stemt. De zinnen slingeren door de wijk en staan in letterontwerp ‘Blokje Om’ van ontwerpers Milou van Ham en Moniek Driesse. De vormgeving van het lettertype suggereert het ‘door-de-straten-gaan’. Zigzag, glimlach zou de woningen van de Schrijversbuurt moeten verbinden.

Helaas is door een aantal misverstanden tussen opdrachtgever, makelaar en kopers niet het volledige gedicht op de gootlijst terecht gekomen.

Samenwerking

Voor dit gedicht werken Tsead Bruinja en Milou van Ham samen de tekst. De tekst is gemonteerd op de lange witte betonnen banden die goed zichtbaar is in dit buurtje. Bij het schrijven zochten zij aansluiting bij de omgeving van de buurt en gebruikten lokale inspiratiebronnen zoals kinderbuitenspelen, fantasie (ook voor volwassenen); leven, wonen en liefde; herhalingen (klankrijm) geluiden, herinneringen; waarneming: wie of wat is er zoal op straat? Soms is er een directe link met de locatie, zoals bij het water aan de Toussaintkade.

is dit de haven

Zinslogica

Al snel werd voor Tsead en Milou duidelijk dat je een tekst niet zomaar van links naar rechts op een gevel in een huizenblok, in een straat, in een wijk kunt plaatsen. Net zoals je van A naar B ook niet niet per sé volgens de kortste of een vaste route loopt of rijdt.

Ze schreven de tekst blok voor blok, straat voor straat in de door de architectuur bepaalde lengte van de betonnen witte banden zodat de letters zouden passen. Dat was een puzzel met een aantal hindernissen: de meeste straten worden onderbroken door een zijstraat. En het appartementencomplex (hoek Toussaintkade-Potgieterlaan) heeft verdiepingen en daardoor twee boven elkaar liggende betonnen banden.

schrijversbuurtFaro-IC4U_Leiden-12

Aan het Busken Huëtplein liggen vier zijgevels van huizen, die zijn vrij kort en soms is een straat juist lang. Met die aspecten hielden ze rekening; Zigzag, glimlach is op maat gemaakt. De zinnen zijn per huizenblok afzonderlijk leesbaar én lopen, welke straathoek je ook neemt, als kralenkettingen door.

plattegrond gedicht
plattegrond van het gedicht, bron website Tsead Bruinja

Lettertype Blokje Om

Van de uniek voor ‘Zigzag, glimlach’ ontworpen letter Blokje om wilden ze dat hij het ‘door-de-straten-gaan’ verbeeldt. Elke letter is met één aaneengesloten lijn ‘geschreven’. De lettervorm refereert naar de opvallende hoek waarin de daken zijn geplaatst. Aan het ‘rechte’ basisalfabet voegden we twee varianten toe — dat geeft een levendig letterbeeld.

De letter is zo ontworpen dat hij zowel als karakter én als ornament functioneert, met de consequentie dat hij niet onmiddellijk leesbaar is. Dat is niet erg, als je na een tijd puzzelen weet hoe de letter ‘leest’: begrijp je het.

Blokje om letters

Welk deel op uw woning?

De redactie is benieuwd welk deel van het gedicht u op uw woning heeft, we zouden het leuk vinden een foto van u met uw woning en de tekst te ontvangen! Stuur dit naar redactie@haagwegkwartier.nl

Bron van de foto’s en teksten: Faro architecten, IC4U, Tsead Bruinja en Milou van Ham

Reacties

reacties