Over vroeger en nu, oudere buurtgenoten aan het woord

Een interview met mevrouw de Roo, een oudere buurtgenote.
P1020014
Mevrouw de Roo woont sinds 1947 in de Da Costastraat. Nu dus 62 jaar.
Vroeger waren er veel huurhuizen in de Da Costastraat die later koophuizen werden, waardoor de straat erop vooruit ging. Vroeger liep de straat tot de staringkade. De rest was weiland. Daar was toen de boerderij van boer Stoel. De kinderen konden toen lekker op het land spelen en voetballen.

Winkels
Er was een kruidenierswinkel en een melkboer in de straat, maar dat zijn nu studentenhuizen.
In de Genestetstraat was een bakker, een slager en een groenteboer. De groenteboer, de bakker en de melkboer kwamen langs de deuren om hun waren te verkopen.
Nu is er alleen nog de buurtsupermarkt van de gebroeders Verboon, verder is er niets meer.

Openbaar vervoer
Vroeger was er nog een bushalte in de Da Costastraat. Het openbaar vervoer is heel erg verslechterd. Vooral voor chronisch zieken is dit een probleem. Want de bus gaat eens in het half uur vanaf de Boshuizerkade. En daardoor is ziekenhuisbezoek niet gemakkelijk. Je moet minstens 2 bussen nemen, dus overstappen en wachten. En er zijn niet overal voldoende zitplekken als je moet wachten.

Parkeren
Er is een groot parkeerprobleem in de buurt. Mevrouw de Roo heeft weliswaar een eigen mindervalideplek, maar dit heeft veel tijd en geld gekost. Bovendien is er zo’n tekort aan parkeerplekken in de buurt, dat andere auto’s wel eens een deel van deze plek in bezit nemen en dan kan ze er zelf niet meer parkeren.

Mevrouw de Roo is tegen betaald parkeren in de buurt, maar als onze buurt dit de beste oplossing zou vinden voor het parkeerprobleem, zou er dan wel een vrijstelling moeten zijn voor hulpdiensten en instellingen zoals de Thuiszorg.
En dan nog is er gewoon te weinig parkeerruimte, vooral ‘s avonds en ‘s nachts als de buurtgenoten terug zijn van hun werk. Als je als oudere nog een auto kan rijden, maar geen eigen parkeerplek hebt, kun je niet meer dicht bij huis parkeren. Dus ‘s avonds ga je dan niet meer de deur uit en dat betekent weer minder sociale contacten.

Groen
Ook met het groen in de buurt is het treurig gesteld. Meer groen is nodig, maar niet ten koste van parkeerplekken. Geveltuintjes zouden een mooie oplossing voor meer groen in de buurt kunnen zijn.

Begaanbaarheid van de buurt
Op zich kan iedereen in de Da Costastraat met een rollator bijvoorbeeld lopen. Maar de Genestetstraat is op een aantal punten te smal hiervoor. En vaak staan er daar (en in de rest van de buurt) auto’s op de stoep geparkeerd.

Toekomstwens
De wens van mevrouw de Roo voor alle buurtgenoten is: Meer positief burencontact, dat was vroeger heel gewoon.

Reacties

reacties