Over vroeger en nu, oudere buurtgenoten aan het woord, deel 5

Een interview met meneer Daaf Blok, een buurtgenoot.

“Vissen aan de Potgieterlaan…”

Daaf blok is geboren op de Toussaintkade, in een gezin van 11, vader, moeder en 9 kinderen. Daaf is het zevende kind. Hij heeft 5 zussen en 3 broers.

“Ik ben geboren op de Toussaintkade, daar heb ik zo’n 15 of 16 jaar gewoond. Daarna zijn we verhuisd naar de Bartokstraat in Zuid West. Daar hebben we zo’n 8 jaar gewoond.

Toen trouwde ik met Francine en zijn we in de Hoflaan gaan wonen, ongeveer 6 jaar. Daar kregen we twee dochters, Diana en karin.
Daarna zijn we in de buurt terug gekeerd in 1986, naar de Genestetstraat en daar wonen we nog. In de Genestetstraat hebben we een huisje gekocht.”

Daaf vond het heerlijk dat hij weer terug was in ‘zijn’ buurtje. “Want daar kende je tenminste iedereen!” Vooral de ouderen in Haagweg Noord kenden Daaf nog van toen hij een kleine jongen was. Zijn vrouw Francine werd getrakteerd op de verhalen van vroeger over het gezin Blok, heel interessant…

Daaf woont nog steeds met zijn vrouw en dochter Diana in de Genestetstraat. Inmiddels is daar kleinzoon Davey bij gekomen. En… 4 honden, 1 poesje, 1 papegaai en een valparkiet.
Een aantal huizen verderop in de straat woont zijn andere dochter Karin met haar man en haar dochter Melissa. En… Melissa krijgt, als alles goed gaat, over een poosje een broertje of zusje… Dan worden Daaf en Francine voor de derde keer opa en oma.

Verschil tussen vroeger en nu
“Vroeger was het veel gezelliger. De mensen zaten met elkaar buiten en leefden met elkaar mee. Er werden voor de deur groenten afgehaald, of men ging met elkaar klaverjassen. Er was vroeger natuurlijk geen televisie.

Nu praten de mensen veelal niet meer met elkaar, maar over elkaar. En dat zorgt voor ‘haat en nijd’ tussen de buurtbewoners. Dat vind ik heel droevig. Het is nu ook veel drukker met verkeer in de straten. We hebben hier heel veel overlast van ‘asociale’ automobilisten die door de buurt scheuren/racen. Ze houden geen rekening met de (kleine) kinderen die nog net als vroeger op de straat spelen. Kortom er wordt nu veel te hard gereden en de mensen houden minder rekening met elkaar.

Vroeger had je hier allerlei winkeltjes, de slager, de bakker, de groenteboer, een snackbar, een videotheek, etc. Nu is er alleen nog de buurtsuper van Verboon.”

Wat deed Daaf als kleine jongen?
Vroeger speelde Daaf in de Lardee speeltuin of bij de Da Costaschool op het dak of op het plein. En hij was veel te vinden aan de Potgieterlaan, vissen! Maar ook legde Daaf spijkers op de spoorrails, dan werden ze plat en maakte hij er een speerpunt van. Dan ging hij met de andere buurtkinderen speerwerpen op het landje (Toussaintpark). Kijken wie het verst kon gooien. Verder deed Daaf aan slootje springen. Je had toen strontputten in het water en af en toe als je dan sprong….. haalde je de overkant niet, maar de strontputten wel! Ook speelde hij ‘slingerdeslang’ langs de sloot, met een hele ketting van kinderen hand in hand steeds harder lopen en draaien en de laatste ging dan het hardst en belandde in de sloot! Verder natuurlijk spelletjes die je op straat deed als straatvoetbal en stoepranden.

Het spoor is heel lang een speelplek geweest voor de kinderen in deze buurt. Ook de dochters van Daaf speelden daar later regelmatig. In Daaf’s jeugd gingen de kinderen een vuurtje stoken bij de wissels om een blikje warm te maken, dan zette je dat blikje tussen de wissels en dan gooide je de wissel om en dan knalde dat blikje de lucht in. En ook gingen de kinderen met het railwagentje, pompend over de rails naar het van Haasterenterrein. Ja, Daaf kijkt met veel plezier terug naar zijn jeugd in Haagweg Noord!

Toekomstwens
“Ik hoop dat dit weer een kindvriendelijke buurt wordt, met hogere drempels tegen de racende auto’s, zodat de kinderen veilig in de straat kunnen spelen.”

Reacties

reacties