Over vroeger en nu, oudere buurtgenoten aan het woord, deel 4

Een interview met mevrouw Lies Springer, een oudere buurtgenote.

Lies Springer

“Het lijkt hier wel een camping, heel gezellig!”

Lies woont al ongeveer 30 jaar in onze buurt, Haagweg Noord.

Ik begon in een woning in de Oltmanstraat, toen was ik ongeveer 34 jaar.
Daar heb ik zo’n anderhalf / twee jaar gewoond. Toen kwam de renovatie en moesten we eruit.
We verhuisden naar een bovenwoning in de Genestetstraat. Daar hebben we ongeveer 7 jaar gewoond. Daarna gingen we naar de Potgieterlaan, waar we zo’n 23 jaar bleven. Tot de sloop van de woningen van Portaal, de woning is net plat gelegd. Dus verhuisden we (tijdelijk) naar de Nicolaas Beetsstraat, de nieuwbouwhuizen van de Sleutels. De Nicolaas Beetsstraat is een heel gezellig straatje, maar ik wil toch terug naar de Potgieterlaan. De ‘Laan’ zoals wij die noemen hier in de buurt. Vooral vanwege het uitzicht, de tuin en de ruimte. In deze woning is er weinig ruimte, een hele kleine tuin en geen uitzicht.

De Nicolaas Beetsstraat is erg gezellig. We zitten vaak met de buurtjes buiten voor de deur. Net zoals vroeger hier in de buurt de gewoonte was en gelukkig nog is. Opvallend is wel dat dit nu alleen nog in onze straat gebeurd. En het voetbal keken we met elkaar in een party-tent in de straat.

Heel bijzonder nu, die gezelligheid in een straat, en vroeger heel gewoon in alle straten. Vroeger speelden volwassenen en kinderen op de ‘Laan’ met elkaar. Stoepranden, tennissen, wegkruipertje, touwtje springen, etc. En vaak riepen de mensen die voorbij kwamen en dit zagen: “het lijkt hier wel een camping, heel gezellig!”

Lies heeft vier kinderen, drie daarvan zijn grotendeels in deze buurt opgegroeid. Een van haar zoons wilde absoluut niet uit de buurt vandaan. Ook zijn vrouw komt uit de Genestetstraat. Zij wonen dus nog steeds in onze gezellige buurt.

Lies is zelf een van de 11 kinderen (drie broers, waarvan er 1 is overleden en de rest allemaal meiden). Ze is niet hier geboren, maar in de Pancratsteeg.
In een heel klein twee-kamer-boven-woninkje met nog echt een ouderwetse ‘plee’ en zonder douche. Je wassen deed je in een teil.
Twaalf personen in zo’n klein huisje, dat kun je je tegenwoordig toch niet meer voorstellen…

In het (nu gesloopte) huis op de ‘Laan’ hadden veel mensen last van muizen. Dat was niet prettig. Dat wordt hopelijk beter met de nieuwbouw. De oude huizen waren vochtig en tochtig en er mankeerde van alles aan. De laatste Kerst zaten we nog in de kou omdat er lekkage was vanwege de oude radiatoren. Kun je voorstellen… met de vorst in de kou en de nattigheid en de woningbouwvereniging weigerde te komen…

Lies is actief in de speeltuin (Westerkwartier) als vrijwilliger. Zij was af en toe portier en ze staat achter de bar bij de Salsa-activiteit (zie activiteiten voor volwassenen op deze site). Ook bij activiteiten zoals Koninginnedag is ze actief. Door haar vele vrijwilligerswerk voor de buurt verschijnt ze regelmatig (als foto) op onze site.

Lies wil graag blijven wonen in Haagweg Noord. Want, geeft ze aan, hier voel ik me thuis!

Toekomstwens
Dat het hier weer net zo sociaal en gezellig wordt als vroeger!

Reageren op dit artikel? Een idee voor het volgende interview? Registreer u dan bij de website en laat uw boodschap achter.

Reacties

reacties