Over vroeger en nu, buurtgenoten aan het woord, deel 6

Een interview met de zussen Therese en Gratia Ravensbergen.

Therese en Gratia zijn zussen die ook nog getrouwd zijn met 2 broers.
Therese vertelt dat ze is geboren in de Rembrandstraat, 26 jaar geleden is ze in Haagweg Noord komen wonen, destijds in de De Genestetstraat. Nu woont Therese op de Toussaintkade. Therese en Gratia zijn eigenlijk opgegroeid in Haagweg Noord, want hun oma woonde hier en daar waren ze  vaak te vinden.

Vroeger was er een schooltje in de Nicolaas Beetsstraat/Potgieterlaan. Daar zaten Gratia en Therese op school. Ze weten nog dat ze daar juffrouw van Gelder hadden.

Spelen op het landje (Toussaintpark) was een vaste bezigheid. En iedere zaterdag werd er een film gedraaid in de speeltuin, voor een kwartje. En iedere zondag stond de kerkbus op de hoek van de De Genestetstraat/Toussaintkade, daar gingen de kinderen kerkliedjes zingen en knutselen. Therese en Gratia herinneren zich nog een liedje… “Kom in de kudde”….

Elk jaar gingen we een dagje uit met de buurt, met 6 bussen vertrokken we dan naar een pretpark. En ook was er ieder jaar een majoretteconcours op het landje.

Haagweg Noord was sociaal en erg gezellig. Iedereen stond voor elkaar klaar en de kinderen sliepen ook allemaal bij elkaar en speelden met grote groepen elke avond op het landje. En bij het spoor gingen ze hutten bouwen.

En uit elke deur hing een touwtje, zo kon je altijd bij elkaar binnen komen. Iedereen zorgde voor iedereen. Als de man van Therese thuis kwam, hij werkt in de groente, at ‘s avonds de hele buurt hetzelfde. Dan had hij bijvoorbeeld bloemkool voor de hele buurt meegenomen.

Alle volwassenen zaten vroeger voor de deur hun groente af te halen. En Therese en Gratia gingen ook regelmatig kolen sjouwen bij van Haasteren en die bij hun oma brengen.

En aan het werk in de buurt kon ook. Zo was de eerste baan van Therese in de wasserette in de De Genestetstraat.

Sinds vijf jaar is de buurt veranderd, vertellen de zussen. Iedereen is door de sloop en nieuwbouw elkaar kwijt geraakt. En je kent nu niet iedereen meer. En elkaar helpen zoals vroeger…. Dat gebeurt niet meer.

Daarom zoeken de oorspronkelijke bewoners van Haagweg Noord elkaar regelmatig op in de speeltuin. Nu bijna allemaal als oppasoma’s.

Toekomstwens:
Gratia: Gezelligheid en meer activiteiten in de buurt, zoals weer elke zaterdag film of disco.
Therese: Dat onze huizen (rond de speeltuin) blijven bestaan en ook de speeltuin nog meer dan 100 jaar, want het is de mooiste speeltuin van Leiden!

Reacties

reacties