Informatie avond van de Steenvlinder over het ROC-terrein.

Informatie avond van de Steenvlinder over het ROC-terrein, het klus en koophuizenproject

De avond werd verzorgd door de Steenvlinder en de Gemeente. Maarten van Oosterom van de Steenvlinder heette de aanwezigen welkom en gaf een presentatie (een paar foto’s van de presentatie vindt u hieronder).

Ook Hans Sparreboom verzorgde een deel van de presentatie en beantwoordde vragen van de aanwezigen. Mevrouw Arends en de heer van den Broek waren er namens de Gemeente. Ook was de buurtregisseur aanwezig (Francine Splinter).

Iedereen wil en kan, binnen het kader van het kavelpaspoort, zijn of haar eigen woning vorm geven. In de kluswoningen van binnen en bij de koopkavels ook van buiten. Verwezen werd voor een voorbeeld van de koopkavels naar het Project Nieuw Leijden in Noord. Ook de bewoners van de kluswoningen kunnen na een huurperiode hun woningen kopen. De statushouder die in de kluswoningen kunnen gaan wonen en bouwen worden begeleid door Stichting de Fundering.

Er komen zoals het er nu uit ziet, ongeveer 22 zelfbouwkavels en 59 kluswoningen, totaal ongeveer zo’n 80 woningen. De woningen variëren van 40 vierkante meter tot 180 vierkante meter. Er zal in het gebied veel aandacht zijn voor groen en zo duurzaam mogelijk bouwen en wonen. De aanwezigen hielpen hierover meedenken. Zo werd door de Bomenbond opgemerkt dat er niet alleen aandacht moet zijn voor bomen, maar ook voor struiken, want vogels hebben daar vooral hun plekjes. Op het ROC-terrein is nog een stukje tuin naar ontwerp van Mien Ruys. De vraag van een van de aanwezigen was dan ook of dit stukje weer in oude glorie kan worden hersteld.

Ook het water is belangrijk in dit project. De aanwezigen gaven de voorkeur aan doorstroming van het water in plaats van een brede sloot langs de moskee bijvoorbeeld. Ook waterberging bij grote regenval wordt meegenomen in het project: er moet een buffer zijn als het hard regent. Het uiteindelijke beheer van de buitenruimte gaat de gemeente doen.

Ook was een vraag van de aanwezigen of er een bomenrij kan komen langs de sloot bij de moskee. En natuurlijk hebben de buurtbewoners de terug-plantafspraak van ruim 1200 bomen in de buurt genoemd en gevraagd waar dit gerealiseerd gaat worden. Tevens is gevraagd naar de beloofde pinautomaat en een klein gezondheidscentrum. Dat kan bijvoorbeeld door een fysiotherapeut met een praktijk aan huis in dit project, want 40% van de woning mag gebruikt worden voor werken in en vanuit huis, vertelde de Steenvlinder.

Verder was er aandacht voor parkeren, de meeste aanwezigen vonden het idee van parkeren op eigen grond een goed idee en er was ook een vraag over elektrische oplaad-palen in dit project. Verder waren er ideeën over groene daken, zonnepanelen, water-terugwin-systemen. Er zal er geen gas zijn in de woningen.

Ook wordt er nagedacht of de huidige buurtbewoners voor een percentage voorrang krijgen in dit project om de samenhang in Haagweg Noord te bevorderen. En mogelijk is er een combinatie van statushouders met jongeren uit de buurt mogelijk om met elkaar in de kluswoningen te bouwen en leven, zodat ze elkaar kunnen ondersteunen. Dit werd genoemd omdat dit in andere projecten goed functioneert. Genoemd werd het project Robijnhorst van de Huischmeesters.

Aan het eind van de avond werd aangegeven dat de Projectleiders graag met een kleine groep regelmatig de plannen wil doornemen, ongeveer 1 keer per 2 maanden een vergadering met onder andere iemand uit de Belangenvereniging, onze buurtwebsite, speeltuin, kopers en anderen. Tevens kon en kan je je opgeven voor de nieuwsbrief van de Steenvlinder (op hun site).

Het project moet een duurzame en groene uitstraling krijgen en als er niet geparkeerd wordt op eigen terrein zullen er voor 80 woningen 110 parkeerplaatsen worden gerealiseerd, zodat de parkeerdruk in de buurt niet verder toeneemt.

Kortom het was een vruchtbare avond voor de gemeente, de Steenvlinder, de huidige buurtbewoners en geïnteresseerden (om te kopen en te klussen.

          

          

          

          

          

          

klik op de foto’s om ze groter te zien.

 

Reacties

reacties