Over vroeger

Haagweg Noord

De huidige buurt is gesitueerd in wat sinds de middeleeuwen de Boshuizer Polder was, en die vernoemd was naar de familie Boschuysen.

De Haagweg, waarnaar de buurt is vernoemd, is van oudsher een belangrijke uitvalsweg geweest van de stad Leiden. De Haagweg heette voor de annexatie van het gebied door Leiden Voorschoterweg. De Haagweg eindigde indertijd ter hoogte van de huidige Witte Singel bij de Witte Poort, waarna hij overging in het Noordeinde.

De Haagweg is een belangrijke invalsweg tot het centrum van Leiden. De straat is naamgevend voor de wijk Haagweg-Noord. De Haagweg is van oudsher een belangrijke uitvalsweg geweest van de stad Leiden. De Haagweg heette voor de annexatie van het gebied door Leiden Voorschoterweg. De Haagweg eindigde indertijd ter hoogte van de huidige Witte Singel bij de Witte Poort, waarna hij overging in het Noordeinde.

De Haagweg is een historische weg aan de zuidelijke oever van de Oude Rijn en ligt stroomafwaarts in het verlengde van het Noordeinde en de Breestraat. Van oudsher kwam de Haagweg uit op de Witte Singel en het eindpunt van de trekvaart naar Delft, voor de brug naar de Witte Poort.

Langs de Haagweg vond in het verleden veel bedrijvigheid plaats, waarvan houtzaagmolen d’Heesterboom een restant is. Naast enkele rijksmonumenten, waarvan Villa Roznehof in het oog springt, liggen er nog diverse andere historische panden langs de Haagweg, zoals bijvoorbeeld Huize Ter Wetering, woning van Nobelprijswinnaar Heike Kamerlingh Onnes.

Zie ook het fotoalbum:

Of lees meer over vroeger op de pagina’s over ‘Trein en Tram‘, ‘Villa Rozenhof‘ of de recente ‘Renovatie‘.

Na-oorlogse luchtfoto gemaakt door de KLM van het Haagwegkwartier-noord
Na-oorlogse luchtfoto gemaakt door de KLM van het Haagwegkwartier-noord
Luchtfoto van universiteitsgebouwen, spoorlijn en verderop het Haagwegkwartier te Leiden
Luchtfoto van universiteitsgebouwen, spoorlijn en verderop het Haagwegkwartier te Leiden

Kadastrale kaart van het Haagwegkwartier

Toen bestond de wijk nog grotendeels uit polder en sloten. Het stratenpatroon van de wijk is al herkenbaar. De ‘dubbele sloot’ wordt later de De Genestetstraat, de sloot ten westen daarvan de Da Costastraat.
Minuutplan van de gemeente Zoeterwoude, sectie A 4.

Haagwegkwartier_Leiden_1912