100 jaar Verboon, een begrip in Haagweg Noord

Het bedrijf Verboon; heden, verleden en toekomst

Een interview met Wim, Jack en Dick Verboon.

Wie kent ze niet, de broers Verboon, Wim (66 jaar), Jack en Dick (beiden 60 jaar). Op 11 november 2018 bestaat de buurtsuper in Haagweg Noord 100 jaar. Eigenlijk zelfs langer dan de buurt in Leiden bestaat.

Feest 100 jaar bestaan Verboon

Ter gelegenheid van dit heuglijke feit gaven de broers een feestelijke receptie op zondag 11 november voor ruim 250 genodigden.Over de geschiedenis van het bedrijf en de familie is een boek gemaakt waarin ook veel foto’s te zien zijn. Dit boek werd tijdens de receptie op 11 november officieel uitgereikt door wethouder / loco-burgemeester Marleen Damen aan de 3 broers. Ook schonk zij aan hen een mooie prent van Leiden. Als dank voor haar giften en mooie speech, kreeg Marleen Damen een bloemetje van de broers.

Voor de buurt zal het 100 jarig bestaan gevierd worden op 25 november voor buurtgenoten en ex-buurtgenoten, iedereen is welkom, oude klanten en huidige klanten. Er zullen drankjes en hapjes zijn en muziek. Er zal een partytent bij de winkel worden gezet om alle bezoekers te verwelkomen, zodat ook iedereen in de gelegenheid wordt gesteld de broers te feliciteren met het behalen van deze mijlpaal. Als cadeauwens hebben de broer aangegeven enveloppen met geld te willen ontvangen. Niet voor henzelf, maar voor een donatie aan het Longfonds. Dit als eerbetoon aan de vader van Wim, Jack en Dick omdat hij in 1987 stief aan COPD, longemfyseem.

Historie

De ouders van de opa van de 3 broers van vaders zijde Dirk Verboon en Maria Roelof, ging vlak bij de Haagse Schouw wonen, wat toen nog de Voorschoterweg heette en in Voorschoten lag. Waar nu het Valkenbos Meer is, waren toen de landerijen van Dirk Verboon, die melkveehouder was. De opa van de broers Verboon, Wim, werd in 1897 geboren als jongste van 14 kinderen. Zijn vader overleed toen hij 13 jaar was en zijn moeder toen hij 21 jaar was. In die tijd waren er al ondernemersactiviteiten in wat nu de Da Costastraat heet in onze buurt. Voor 1920 heette de Da Costastraat nog Maria Gondastraat en was onderdeel van Zoeterwoude. Op 1 januari 1920 werd onze buurt geannexeerd door Leiden. Toen opa Wim Verboon, zijn moeder in 1918 verloor, nam hij de zaak over. Zijn broer Pieter was wel in de zaak, maar die was ernstig ziek en overleed in 1919. Opa Verboon, leerde op 3 oktober oma Jantje Dekker kennen (Jo). Op 21 april 1921 trouwde het stel en oma kwam ook in de zaak werken. Het stel kreeg 4 kinderen. De oudste zoon Dick is  de vader van Wim, Jack en Dick.

In 1950 trouwde vader Dick met Adrie. De ons welbekende broers: Wim, Jack en Dick werden in hun huwelijk geboren. Wim is de oudste, en met 1 zoon kon moeder Adrie nog wel bijspringen in de zaak. Maar toen de tweeling Jack en Dick werden geboren had zij het heel druk in het huishouden, maar de moeder van de broers was onontbeerlijk voor de zaak ook al kon zij niet meer actief in de winkel werken. Zonder de basis die moeder Adrie verzorgde, kon de zaak niet bestaan, want het was hard werken voor vader en later ook de broers en met de solide thuisbasis werd dit door moeder Adrie mogelijk gemaakt.

De zaak Verboon bestaat eigenlijk al langer dan 100 jaar, want er zijn nog krantenknipsels uit 1915, waarin de klanten de familie Verboon een gelukkig nieuwjaar wensten. Maar bij de Kamer van Koophandel kan de zaak terug gevonden worden vanaf 11-11-1918, vandaar dat er nu sprake is van een 100 jarig bestaan.

Waardoor is het mogelijk gebleken 100 jaar te bestaan als bedrijf? Dat is te danken aan met name 5 redenen, vertellen de broer: op de eerste plaats hard werken, op de tweede plaats het voeren van een gezond ondernemerschap, als derde kwaliteit leveren en de vierde reden is klantvriendelijkheid. Tot slot is de vijfde reden service leveren. Deze redenen zijn de succesformule geweest, en nog steeds, voor het bedrijf Verboon.

De afgelopen 20 jaar is het bedrijf gegroeid, hoewel het niet de makkelijkste tijd was voor de kleinere ondernemers. Veel kleine ondernemers in onze buurt verdwenen omdat ze geen bestaan meer konden verdienen aan hun buurtwinkeltjes. De broers hebben naast de winkel, de ambulante handel, hun wel bekende rijdende winkel. En daarnaast nog de kleinere bestelbusjes. De ambulante handel heeft er voor gezorgd dat onze buurt nog kan profiteren van een buurtsuper in de wijk, waar de bewoners van Haagweg Noord erg blij mee zijn. Toen de slager, de bakker en de groenteboer moesten sluiten, zijn de broers ook groente en fruit en brood gaan verkopen. En de heerlijke vleeswaren-afdeling is zeer bekend in onze buurt. Zelfs wethouder Marleen Damen komt de grillworst kopen bij Verboon. Ook kwam er vanuit diverse bedrijven en organisaties de vraag naar belegde broodjes. Zo is de catering ontstaan bij Verboon. Verboon levert aan behoorlijk wat bedrijven en organisaties.

De broers Verboon zijn altijd erg betrokken geweest, en nog, bij de bewoners van onze buurt en zeker ook met de oudere bewoners. Omdat een pinautomaat niet in onze buurt te vinden is, en veel bewoners met een zeer hoge leeftijd hun huis nauwelijks uit konden, zorgden de broers ervoor dat zij toch konden pinnen. Ook dit hebben zij uitgebreid, door deze service ook aan te bieden aan 5 ouderenorganisaties waar zij aan leveren. Naast de boodschappen mogen de ouderen altijd extra pinnen, zodat zij toch over geld kunnen beschikken ondanks dat zij niet meer zo mobiel zijn.

Hoe is het om als 3 broers samen te werken iedere dag? Het is niet altijd makkelijk natuurlijk, geven de broers aan, maar we hebben respect voor elkaars kwaliteiten en omdat die elkaar aanvullen kunnen we het bedrijf samen laten bestaan. We geven elkaar natuurlijk wel eens feedback en hebben wel eens discussie, maar doordat we elkaars kwaliteiten erg kunnen waarderen en respect hebben voor elkaar lukt het ons goed. We hebben alle drie verschillende karakters, vertellen de broers, maar in het bedrijf is dat ook juist nodig. Wim is de technische man (wat zijn ogen zien, maken zijn handen) en tevens ambulant ondernemer, Jack is ambulant ondernemer en de economisch administratieve en fiscale kracht en is daarnaast de woordvoerder van het bedrijf. En Dick doet met name de winkel en is de verzorgende van de drie broers (en vooral bekend bij ons met zijn passie voor verse producten waaronder de vleeswaren).

De broers werken al meer dan 35 jaar samen in het bedrijf. Hoewel Wim eigenlijk al gepensioneerd is, werken ze toch nog alle drie in het bedrijf. Hoewel Wim een beetje probeert af te bouwen, stopt hij nog niet. Het is nog veel te leuk, aldus Wim. De 3 broers doen hun werk met veel plezier. Ze zijn een begrip in onze buurt en worden ook zeer gewaardeerd. Ook de moeder van de mannen leeft nog en is inmiddels 93 jaar, zij was voor de broers altijd de grote kracht achter de schermen (hoewel ze in de vijftiger jaren ook nog wel een tijdje actief is geweest in de zaak). Wim moest na de lagere school direct de winkel in (1965), dat ging toen zo in die tijd. Jack heeft de MEAO kunnen doen en kwam in  1980 in de zaak en Dick na de MAVO in 1975. Na de schooltijd van Dick en Jack runden zij, met Wim,  het bedrijf met zijn drieën.

In de winkel hebben de broers ook steun aan hun 2 vrouwelijke werknemers; Lia en Els. Zij werken beide parttime. In de winkel zijn er sinds 1930 parttime vrouwelijke werknemers in de winkel werkzaam geweest. In de toekomst willen de broers zich meer gaan concentreren en profileren op het vers-‘gebeuren’. Meer het accent gaan leggen op de vers belegde broodjes en andere versproducten. Dit betekent een wat beperkter assortiment aan kruidenierswaren. Maar wel genieten van de heerlijke verse producten die de broers Verboon leveren.

De buurt is erg blij dat de broers nog altijd in de buurt hun waren willen leveren. Het is een uitkomst voor menigeen die hier woont en die niet meer zo mobiel is. Bovendien zijn er altijd wel eens vergeten boodschappen, en dan biedt Verboon uitkomst. Daarnaast staat de zaak altijd garant voor een gezellig praatje en hun betrokkenheid bij de buurt en hun bewoners.

Wij wensen de broers Verboon nog veel plezier met hun bedrijf en wensen hen toe dat ze nog vele jaren in onze buurt, met veel plezier en service, hun producten kunnen leveren. Wim, Jack en Dick, van harte gefeliciteerd met het honderdjarig bestaan van jullie bedrijf!

(Ook het Leidsch Dagblad heeft een stukje gepubliceerd op woensdag 7 november 2018 en is te vinden via hun website. https://www.leidschdagblad.nl/cnt/dmf20181107_56638326/gebroeders-verboon-vieren-eeuwfeest).

Reacties

reacties