Woningcorporaties komen met eisenlijst voor gasvrij maken Zuidwest

De partijen willen best meewerken in de pilot om Zuidwest van het gas af te helpen, maar wel onder voorwaarden. ‘We gaan uit van onze primaire kerntaken als sociale verhuurder: beschikbaarheid en betaalbaarheid van woningen voor de doelgroep van beleid.’ De corporaties maken zich vooral zorgen over de betaalbaarheid van het plan.

Het idee voor de wijk is de aanleg van een warmtenet. Die ligt er voor een deel al, maar de warmtebron zal veranderen. Of dit energie uit het Rotterdamse Havengebied wordt of toch een lokale bron is nog niet duidelijk. Wel moet de gemeente sturen op experimenten en niet op uitrol, staat in het document.

Geen verplichting

De woningcorporaties willen dat na de aanleg van een alternatief de gaskraan nog minimaal 15 jaar open blijft. Bewoners moeten binnen die periode op een alternatief over kunnen schakelen. Bewoners moeten altijd vrijheid hebben om wel of niet aan te sluiten op een energiebron.

Warmtenet
De corporaties willen dat de huurders niet meer gaan betalen voor hun warmte en elektriciteit, ‘niet meer dan nu.’ Verder moet er leveringszekerheid zijn in geval van een warmtenet en moet de energie uit een duurzame herkomst komen. Het liefst een open net, waarbij meerdere warmtebronnen aangesloten kunnen worden.

Dit artikel is overgenomen van unity.nu

Reacties

reacties