Afscheidsfeest van de oude huizen van Portaal

Vrijdag 16 april hield Portaal een afscheidsfeest in de speeltuin.  De aanleiding voor dit feest was het begin van de sloop van de oude huizen van het Project Nicolaas Beetsstraat en omgeving. De oud-bewoners waren uitgenodigd en konden binnenlopen voor een hapje en een drankje. Om 17.00 uur opende Corinne den Ouden, adviseur communicatie van Portaal Leiden, het feest.

Corinne den Ouden
Corinne den Ouden

Daarna werd er een woordje gesproken door Christoffel Klap, directeur van Portaal Leiden. Hij vertelde over de geschiedenis van het Project Nicolaas Beetsstraat en omgeving en de rol van de bewonerscommissie daarin. Vervolgens kregen de leden van de bewonerscommissie een cadeaubon voor hun werk. Daarna gaf Christoffel een toelichting op de nieuw te bouwen huizen en vertelde hij, dat er veel bewoners zullen terugkeren naar de nieuwbouwhuizen.

Vervolgens reikte hij een speciaal voor deze gelegenheid geschreven  boekje uit.   Het boekje heet “Toen kon dat nog” en is geschreven door Robin Ouwerkerk. In het boekje staan  onder andere verhalen van oud-bewoners over het leven en wonen  vroeger in Haagweg Noord. Het boekje werd officieel uitgereikt aan de voorzitter van de bewonerscommissie Gert-Jan van Pelt. Die vervolgens ook een woordje sprak.

Robin Ouwerkerk met zijn moeder oud-raadslid van de PvdA Hilde Jansen
Robin Ouwerkerk met zijn moeder oud-raadslid van de PvdA Hilde Jansen
Het boekje "Toen kon dat nog"
Het boekje "Toen kon dat nog"

Daarna was er een luchtig moment met een borrel en theater door het Terugspeeltheater. Tot slot kondigde Corinne den Ouden de start van de sloop van de oude woningen aan, de finale van dit afscheidsfeest. Iedereen mocht dit buiten in de speeltuin gaan volgen. Daar stond een “huisje” dat was gemaakt door de kunstenaars die ook de beelden (eerder op deze site) hadden gemaakt. Deze kunstenaars zijn Julia van Adrichem en Paul Bouter van het Kunstenaarscollectief Reuring.

P1040094

(De eerdere beelden van Mary, de vrouw met haar arm omhoog en Sjaak, de rokende man, werden vernield door vandalen toen de beelden van het dak af moesten. Als reactie daarop hebben de kunstenaars de kapotte beelden aangepast aan de situatie.)

Het “huis” in de speeltuin werd tot slot “gesloopt” door Gert-Jan van Pelt met een grote hamer. De stenen van het huisje werden door de kunstenaars en aanwezige kinderen  uitgereikt aan de oud-bewoners. Op de stenen was een foto bevestigd van de nieuwe woningen, die worden gebouwd. De bewoners namen deze “stenen” als aandenken mee naar huis. Ook kreeg iedereen bij vertrek als afscheidscadeautje het boekje “Toen kon dat nog”.

De oud-bewoners vonden het een geslaagd afscheid en ze vonden het vooral leuk om elkaar weer te ontmoeten nu iedereen verhuisd is. Ze konden even bijpraten over vroeger en nu en vooruit  blikken op de nieuwbouw. De eerste nieuwe woningen worden in het eerste kwartaal van 2011 verwacht.

Reacties

reacties