Zonnepanelen en groen dak voor Den Stadsjonker

De bewoners van 36 appartementen aan de Potgieterlaan nr. 7/8 (Vve Den Stadsjonker) hebben samen met hun wijkambassadeur de mogelijkheden onderzocht voor zonnepanelen. Naast 40 zonnepanelen voor algemeen gebruik wilden de bewoners ook panelen voor priv├ęgebruik.

Om zonnepanelen op het dak te plaatsen moet het dak in orde zijn. Toen bleek dat de dakbedekking vervangen moest worden is ervoor gekozen om 840 m2 groen dak met sedum aan te leggen. Dat werkt verkoelend voor het zonnepaneel dat daardoor meer rendement oplevert.

De aanpak binnen de VvE

Drie bewoners gingen op zoek naar de best mogelijke oplossing waar iedereen zich in kon vinden. In diverse informatierondes zijn de mogelijkheden voorgelegd aan de bewoners. De spelregels vastgelegd in een reglement. Hierin staat hoe om te gaan met zonnepanelen op een dak dat van iedereen is. Door te denken in oplossingen heeft iedereen meegedaan met een fantastisch resultaat. Succesfactoren daarbij waren openheid, transparantie, geduld en tijd.

zonnepanelen_voor_500
Het dak werd voorbereid met een niet-waterdoorlatende laag voordag het sedum erop kon. De bewoners zijn blij met het resultaat (zie foto bovenaan artikel). foto’s BuroJP

Subsidie

Een groen dak is goed voor de biodiversiteit en opvang van regenwater, waardoor het riool wordt ontlast. Dit project van een Vve, met een combinatie van groen en zonnepanelen, werd door het Jaar van het Dak beloond met een bijdrage.

De gemeente Leiden stimuleert dergelijke initiatieven met een subsidie. Deze is vanaf 1 januari 2022 weer beschikbaar.

Reacties

reacties