Wijkbijeenkomsten ‘van het gas af’

Iedere gemeente in Nederland, ook in Leiden en ook in onze wijk gaat de gaskraan op een dag dicht. Dan zullen we op een andere manier moeten koken en onze huizen verwarmen. Ja, maar met welke energiebron? Hoe gaan we dit aanpakken? Hoeveel geld zal dit ons kosten?

Het team energietransitie van de gemeente Leiden heeft in het najaar een aantal wijkbijeenkomsten georganiseerd. Bewoners werden geïnformeerd over de plannen voor de energietransitie die in de komende jaren zal plaatsvinden. Bewoners konden ook hun vragen over dit onderwerp stellen. Daaruit kwam praktische informatie die we graag hier delen.

Praktische informatie

  • Bewoners zullen minimaal zeven jaar van te voren worden geïnformeerd over de datum waarop de  gaskraan dicht zal gaan. In de wijken in en rondom het centrum is het te verwachten dat gas er nog vijftien jaar zal zijn;
  • Tijdens deze periode kunnen alle betrokkenen de transitie voorbereiden en geleidelijk hun woning klaar maken voor de nieuwe energievoorzieningen;
  • Gemeente Leiden legt een warmtenet aan als duurzame warmtebron en alternatief op het gasnet. Iedere inwoner van Leiden Zuid-West kan op dat warmtenet aansluiten. Collectieve initiatieven en particuliere initiatieven zijn zeker ook toegestaan.
  • “Wat de toekomstige energiebronnen gaan worden in onze wijk staat nog niet vast. Maar wat we wel zeker weten, is dat je huis isoleren in alle scenario’s verstandig is. Met die boodschap kan iedereen nu al aan de slag. En ik kom graag bij mensen langs om hen gratis te adviseren.”. Dit zei de wijkambassadeur energietransitie, zie de website hieronder om contact met hem te maken.
warmtenetleiden
Schematische weergave uitbreiding warmtenet Leiden

Interessante websites

Op de volgende websites vind je interessante informatie over het besparen van energie en het voorbereiden op de transitie:

Reacties

reacties