Oplossing voor klemmende afvalcontainers

Eind februari is in Leiden de eerste “Leidse afvalsleutel” uitgedeeld. Met deze sleutel wordt een klemmende afvalcontainer geopend om de verstopping te verhelpen. Om deze sleutel te krijgen, wordt de afvalcontainer door een buurtbewoner geadopteerd. Voor een paar containers in Haagweg-Noord is het adoptieverzoek al aangevraagd. Hoe zit dat precies met die Leidse afvalsleutel?

De gemeente Leiden krijgt maandelijks honderden meldingen over geblokkeerde ondergrondse containers. Vaak leidt dat tot het dumpen van vuilniszakken naast de geblokkeerde container en dit leid weer tot ergernis bij andere buurtbewoners.

GroenLinks en de VVD namen het initiatief om de hoeveelheid zwerfafval en het aantal klachten bij de gemeente te verminderen. Hierdoor kan een buurtbewoner een container adopteren en de sleutel van die container te krijgen: de “Leidse afvalsleutel”. Met deze sleutel kan actie worden ondernomen om de blokkade te verhelpen.

Lees hier het artikel dat Sleutelstad.nl hierover publiceerde.

Heeft u ook interesse om de wijk schoner te houden en een afvalcontainer te adopteren? Stuur dan een mail naar: aandeslag@leiden.nl

Meer informatie over afval en grofvuil vind je hier.

Het lijkt erop dat veel inwoners van Leiden niet weten dat hun afvalpas op meerdere containers werkt, in ieder geval twee. Als jouw vaste container is geblokkeerd, kan je dus altijd in een andere container je vuilniszak weggooien. Helaas zetten mensen hun vuilniszak te vaak naast een geblokkeerde container met zwerfvuil en meeuwenoverlast tot gevolg. Bij de gemeente kan je navragen bij welke tweede container je pas geldt.

Reacties

reacties