ja ja sticker

Vanaf dinsdag 20 oktober mag in Leiden geen ongeadresseerd reclamedrukwerk worden bezorgd, tenzij op de brievenbus een JA-sticker is geplakt. Met deze nieuwe regel wil de gemeente de hoeveelheid oud papier verder terugdringen. 

NEE/NEE- en NEE/JA-sticker

Een groot deel van de brievenbussen in Leiden hebben nu al een sticker: NEE/NEE voor geen huis-aan-huisbladen en geen reclamedrukwerk en NEE/JA voor wel huis-aan-huisbladen en geen folders. Deze stickers kunnen op de brievenbus geplakt blijven. Hier verandert niets. De bewonersbrieven van de gemeente worden bij alle brievenbussen bezorgd.

Leiden investeert in het beter scheiden van oud papier door de introductie van de minicontainer papier. In het Haagwegkwartier komen deze in 2021 beschikbaar. De meeste huishoudens die nu een minicontainer hebben voor huisvuilzakken (restafval) en GFT, krijgen ook de mogelijkheid om hun oud papier en karton aan huis te scheiden. Maar voorkomen is nog beter: om de hoeveelheid oud papier terug te dringen, kunnen reclamefolders niet langer bij brievenbussen zonder sticker worden bezorgd. Bewonersbrieven en huis-aan-huisbladen blijven wel toegestaan.

Een goed alternatief voor reclamedrukwerk zijn diverse apps en websites waarop folders te bekijken zijn. Ook bestaat de mogelijkheid om een pakket samen te stellen met alleen favoriete folders. Dat kan al veel papier schelen. Huishoudens die toch graag alle reclamefolders willen blijven ontvangen, kunnen een JA-sticker op hun brievenbus plakken. De stickers worden eind september of begin oktober toegestuurd in het pakket reclamefolders. Vanaf begin oktober zijn de stickers ook verkrijgbaar bij het Stadskantoor.

Reacties

reacties