Fietsverbeteringen bij kruispunt Groote Vink

De gemeente Leiden heeft afgelopen week een besluit genomen, dat het kruispunt bij de Groote Vink aangepast gaat worden. Hierdoor kunnen fietsers ongehinderd en zonder over te steken doorfietsen over het kruispunt bij de Groote Vink. Dat is goed nieuws voor fietsers vanuit het Haagwegkwartier, die ook regelmatig van dat gevaarlijke kruispunt gebruik maken als zij richting de Stevenshof of Voorschoten fietsen. Lees hier het hele bericht van de gemeente Leiden.

Fietsers kunnen in de toekomst ongehinderd en zonder over te steken doorfietsen over het kruispunt bij de Groote Vink. Dat is één van de belangrijkste kaders uit het kaderbesluit dat dinsdag 29 maart is vastgesteld.

De kruising bij de Groote Vink wordt anders ingericht. Gemotoriseerde verkeer van en naar Voorschoten gaat, in combinatie met de aanleg van een rotonde, gebruik maken van de bestaande onderdoorgang. Zo ontstaan hier geen conflicten tussen fiets en auto. Door deze inrichting verdwijnt circa 2.400 m2 asfalt en ontstaat als bijkomend voordeel meer ruimte voor groen, een klimaatadaptieve inrichting en een rustiger straatbeeld. Dit maakt de fietsroute niet alleen veiliger maar ook aantrekkelijker. De komende periode werkt het projectteam verder naar een uitvoeringsbesluit. Naar verwachting worden de werkzaamheden eind 2023, begin 2024 uitgevoerd. 

Fietsstraat Haagweg-Zuid
Dit is een mooi vervolg op de verbeteringen van de Haagweg-Zuid, waar op 30 maart de nieuwe fietsstraat is geopend. Door de nieuwe inrichting van de weg rijdt autoverkeer langzamer en is de route veiliger geworden voor de duizenden fietsers die hier dagelijks passeren. De negenjarige Iris woont vlakbij de nieuwe fietsstraat en fietst er bijna elke dag overheen. “Vooral het nieuwe asfalt vind ik heel erg fijn, want hiervoor zaten er erg veel hobbels in de weg. En er rijden minder auto’s omdat ze nu langzamer moeten rijden. Het fietst hier nu echt heel lekker.”  

Met de buurt
Bewoners van de Haagweg hebben tijdens het maken van het ontwerp actief en positief met de gemeente meegedacht. Voor de corona gebeurde dat in een puzzelsessie met bewoners; tijdens corona was een bewoner bereid om het ontwerp op het raam van haar huis te hangen, zodat iedereen het kon bekijken.

Reacties

reacties