De Nijverheid op TV bij VPRO’s Tegenlicht

Afgelopen zondag 21 maart 2021 was bij het televisieprogramma VPRO’s Tegenlicht een item te zien over het zelfbouw- en klusproject De Nijverheid in Leiden. Het thema van de uitzending was “wonen buiten de box”. Wat werd er getoond?

Projectontwikkelaar Steenvlinder van De Nijverheid laat zien dat zij betaalbare woningen in bestaande schoolgebouwen realiseren. Bij De Nijverheid zijn 25 van de 72 woningen voor jongeren, starters en ondernemers beschikbaar gesteld via Steenvlinder INC, de maatschappelijke stichting van Steenvlinder.

Marnix Norder, oprichter van Steenvlinder, laat in het item zien dat er veel meer woningen in de stad kunnen worden gerealiseerd. Hij pleit voor het transformeren van leegstaande (overheids-)gebouwen naar betaalbare woningen. In de uitzending zijn mooie beelden te zien van de oude huishoudschool aan de Toussaintkade/Ter Haarkade, waarschijnlijk gemaakt met een drone.

WonenInDeNijverheid
Klusser Nelske in haar klusappartement in De Nijverheid (Foto door Tegenlicht)

In de uitzending was ook nog een andere Leidenaar aan het woord: architect Vincent Muller. Hij vertelde hoe hij het zogenaamde ‘Wiki-house’ heeft bedacht. Zijn opnames zijn gemaakt in zijn kantoor op Haagweg 4. Het Wiki-house is een huis dat wordt gemaakt van ‘puzzelstukjes’ gezaagd hout, Deze Wiki-house ‘puzzelstukjes’ worden in heel de wereld gebruikt. Alle informatie wordt via een Wiki wordt gedeeld, maar niet via Wikipedia. Er is een heuse ‘Wiki-house community’.

Link naar de volledige uitzending van VPRO’s Tegenlicht: https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/afleveringen/2020-2021/wonen-buiten-de-box.html#

Link naar een verkorte versie van de uitzending, VPRO Tegenlicht ‘Wonen buiten de box’ 21-03-2021 door Steenvlinder:

Reacties

reacties