Supporter van schoon in actie: zaterdag 20 maart 2021

Zaterdag 20 maart aanstaande is het weer Landelijke Opschoondag. Eén van onze buurtbewoners is al jaren Supporter van Schoon en gaat zaterdag ook aan de slag. Judith Stoker woont al 33 jaar met veel plezier in Haagweg-Noord. Sinds 2019 heeft zij De Genestetstraat geadopteerd als ‘Supporter van Schoon’. Als Judith zaterdag in actie komt in het Schrijverspark, kan zij best wat hulp van anderen gebruiken. Wie doet er mee, en wat houdt dat precies in, Supporter van Schoon zijn? Wij vroegen het aan Judith.

Judith: “Ik werk al twaalf jaar voor een natuureducatiecentrum, waar ik o.a. lesmateriaal over zwerfaval voor basisschoolklassen verzorg. Dit natuureducatiecentrum staat in Zeist en deze gemeente is erg actief met het faciliteren met grijpers en dergelijke voor inwoners en scholen om hun omgeving en schoolpleinen schoon te houden. Op een gegeven moment vroeg ik mij af of de gemeente Leiden ook zoiets faciliteerde. Op mijn verzoek kreeg ik een afvalgrijper en sindsdien maak ik wekelijks een rondje in De Genestetstraat om het zwerfvuil op te rapen en weg te gooien. In 2019 heb ik mij ook aangemeld bij Supporter van Schoon, zodat iedereen in de buurt kan zien dat ik actief ben op dat gebied. Hopelijk geef ik daarmee het goede voorbeeld en volgen er meer buurtbewoners.

Zwerfvuil

Wat kom ik zoal tegen? Veel verpakkingsmateriaal van eten en drinken (vooral in het Schrijverspark), kroonkurken, sigarettenpeuken, tegenwoordig ook de mondkapjes, maar ook regelmatig groter verpakkingsmateriaal zoals piepschuim. Het is ontzettend fijn dat ons Schrijverspark zo goed wordt gebruikt, het is wel jammer dat veel rotzooi wordt achter gelaten. Het park wordt ook door kleine kinderen gebruikt, je moet er toch niet aan denken dat zo’n kindje in glas of in een kroonkurk stapt of valt? Dat we tegenwoordig de vuilcontainers kunnen adopteren is mooi meegenomen. Dat scheelt zeer waarschijnlijk ook weer zwerfvuil omdat verstoppingen in de containers sneller kunnen worden verholpen.

Frisse neus

Met mijn wekelijkse wandelingetje waarbij ik het zwerfvuil opraap, haal ik lekker een frisse neus met tegelijkertijd een leuk ommetje in ons buurtje. Een aantal vliegen in één klap. Daarbij is het eigenlijk ook een kleine moeite. Meestal ben ik een half uur tot drie kwartier bezig en dat geeft een erg goed en opgeruimd gevoeld. Goed voorbeeld doet goed volgen, hoop ik dan maar! Alle beetjes helpen.

Heb je een taakstraf als je met een afvalknijper loopt?

Een meisje van een jaar of elf vroeg me een keer of ik een taakstraf had, toen ik met die afvalknijper rondliep. Ik heb haar uitgelegd dat ik dit zeker niet als taakstraf deed, maar dat ik het doe om de buurt een beetje mooier en veiliger te maken.

Landelijke opschoondag: 20 maart 2021

Zaterdag 20 maart 2021, bij de landelijke opschoondag, ga ik tussen 12:00 en 13:00 uur in het Schrijverspark zwerfvuil rapen, het zou leuk zijn als er nog wat mensen komen helpen. Vele handen maken licht werk en bovendien is het ook gezellig en leert nog eens wat buurtbewoners kennen. Je kan laten weten dat je mee wilt doen via de website van Supporter van schoon. Link naar de opschoon actie op 20 maart 2021 in het Schrijverspark is hier. Ik hoop jullie daar te zien!”

Bij grotere belangstelling voor het opruimen van zwerfvuil, zal de Belangenvereniging afvalknijpers, handschoenen en vuilniszakken gaan aanvragen bij de gemeente. Die kunnen dan bij buurtbewoners in de wijk worden bewaard en gebruikt. Stuur een mailtje naar bestuurhaagwegkwartier@gmail.com als je interesse hebt!

zwerfkapje

Reacties

reacties