Opening Alhijra Moskee in Haagweg Noord

Op zaterdag 7 april werd de Moskee in Haagweg noord geopend. Een groot gedeelte van de buurt was uitgenodigd om de opening bij te wonen en de Moskee te bezichtigen.

De middag begon met een recital door de Imam gevolgd door een openingsspeech van het Moskeebestuur, en een speech van de Ambassadeur van Marokko en tot slot sprak ook de Burgemeester van Leiden een kort woordje.

In de toespraken werd gesproken over de totstandkoming van de Moskee in de Rembrandstraat en vervolgens over de totstandkoming van de nieuwe Moskee in Haagweg Noord. De Moskee is tot stand gekomen door giften en veel werk is gedaan door vrijwilligers en natuurlijk ook door verschillende (bouw)bedrijven. Zij werden bedankt in de toespraken. De Moskee is zo mooi geworden dat ze werden gevraagd, nog voor de Moskee af was, of ze mee wilden doen met de Open Monumentendag. De Moskee is 4000 vierkante meter groot, inclusief de parkeergelegenheden boven en onder de grond. De Moskee is zo duurzaam mogelijk gebouwd. Het is een ontmoetingsplek geworden waar Moslims en Niet-Moslims elkaar kunnen ontmoeten.

De Ambassadeur gaf aan erg blij te zijn met het gemengde publiek bij de opening. Hij gaf aan dat Leiden altijd bekend heeft gestaan en nog, voor haar gastvrijheid. Hij pleit voor een harmonieuze, gemengde, vredige gemeenschap. En hij hoopt dat deze Moskee de beste en mooiste van Nederland zal zijn/worden. “We moeten een voorbeeld gemeenschap zijn en uitleggen dat de Islam een religie van vrede is en niet is wat we op het nieuws zien. Wij staan voor respect, samenwerking en vriendschap in deze mooie gemeenschap. De Moskee staat op een prominente plek in Leiden, met openheid door de Moslimgemeenschap. Leiden doet het met elkaar in deze waanzinnig mooie Moskee.” Aldus de Ambassadeur.

na de toespraken waren er rondleidingen door de Moskee. De Moskee heeft veel mooie multi-functionele ruimtes, toiletten voor volwassenen, kinderen en mindervaliden. Ruimtes kunnen worden gebruikt als klaslokaal, feestzaal en meer. Natuurlijk is er een Gebedsruimte voor mannen en voor vrouwen en wasruimten evenals een ingang voor de mannen en een voor de vrouwen. Er is een lift, een parkeergarage ondergronds en ruimte om te parkeren op het plein rond de Moskee.

Na de rondleidingen was er gelegenheid met elkaar te praten onder het genot van heerlijke hapjes en drankjes. De inrichting van de Moskee, is niet alleen duurzaam, maar ook prachtig versierd met houtsnijwerk. Mooi hout en rustige mooie tegeltjes maken de Moskee een rustig ogend gebouw van binnen en van buiten. Het is zeker de moeite waard om, als u nog niet in de gelegenheid bent geweest, eens te gaan kijken. In dit stukje een paar foto’s van de opening en het gebouw.

 

 

Reacties

reacties