Hondenbeleid

De algemene regel is: in de gemeente Leiden lopen honden aan de lijn en wordt de hondenpoep opgeruimd door de hondenbezitter.

In Leiden is het bijna overal verplicht uw hond aan te lijnen. U moet zelf de poep van uw hond opruimen. Dit hondenbeleid zorgt ervoor dat u van uw hond kunt genieten en dat de stad schoon en veilig blijft. Honden mogen alleen in speciale losloopgebieden zonder riem los lopen. De losloopgebieden staan aangegeven met borden.

Losloopgebied

In de buurt is één gebied waar honden los mogen lopen: de groenstrook langs de Potgieterlaan en de Spoorweghaven (tussen Toussaintkade en Oltmansstraat). Deze strook is lang (300 meter) en redelijk breed (circa 12 meter). Er bevindt zich een laag anti-parkeer-hekje tussen de rijbaan en de groenstrook.  Alléén in dit deel van Haagwegkwartier mogen honden los lopen, onder toezicht van de hondenbaas. Ook hier moet de hondenpoep worden opgeruimd.

Schrijverspark

In het Schrijverspark mogen honden alléén aangelijnd komen en de hondenpoep moet worden opgeruimd.

Boete

Bij het uitlaten van honden zijn de baasjes -op straffe van een boete- niet alleen verplicht de honden aan de lijn te houden, maar ook zakjes bij zich te dragen om de poep op te ruimen. De boete bedraagt € 140.

Uw hond moet ook gechipt en geregistreerd zijn. U bent strafbaar als uw hond niet gechipt of geregistreerd is. U kunt een gevangenisstraf of een geldboete tot € 19.500 krijgen. Zorg dus dat uw hond geregistreerd en gechipt is.

De volledige informatie vindt u op de website van de gemeente Leiden: Hondenbeleid